Zo maak je je eigen velgen écht goed schoon

Tijdens het rijden pikken je velgen allerlei soorten vervuiling op. De meest-hardnekkige daarvan is remstof. Remstof zorgt ervoor dat je velgen (donker)grijs of zelfs zwart worden en is ook nog eens slecht voor je auto. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je je velgen op een goede manier schoonmaakt en welke producten je hiervoor kunt gebruiken. 

Stap 1: de voorbereiding voor het schoonmaken van je velgen 

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om een geschikte locatie te vinden. Misschien gebruik je het product in een wasbox, of gewoon op straat. Zorg ervoor dat je de juiste producten tot je beschikking hebt en bij voorkeur een waterstraal op hogedruk. Heb je deze niet tot je beschikking? Zorg er dan voor dat je een velgenborstel hebt. Hier komen we later op terug. 

Wheel Wash bij velgen

Stap 2: Kies de juiste velgenreiniger

Dan is de vraag welke velgenreiniger je kiest. Belangrijk is om te bepalen of je ‘gevoelige’ velgen hebt. Met gevoelige velgen bedoelen we velgen die gevoelig zijn voor alkalische of zure producten (hoge of lage pH-waarde). Bijvoorbeeld lichtmetalen velgen. Gebruik voor dit soort velgen daarom altijd een pH-neutrale velgenreiniger zoals Fallout Remover. Deze geeft ook nog een mooi ‘paars-bloedend’ effect. Dit effect ontstaat wanneer het product reageert met ijzerdeeltjes.

Fallout Remover kan je gebruiken voor alle soorten velgen, dus ook voor normale stalen velgen. Echter kun je in dit geval ook kiezen voor een alkalische reiniger omdat deze hier beter tegen bestand zijn. Een alkalische reiniger, zoals Wheel Wash, heeft vaak meer reinigingskracht en is heel geschikt voor het reinigen van zowel hardnekkig straatvuil als ook remstof.

Wheel Wash op de velgen aanbrengen

Stap 3: Breng het product aan op de velgen 

Het product aanbrengen op de velgen is de volgende stap. Er zit een verschil tussen de inwerktijd van Wheel Wash en Fallout Remover. Wheel Wash laat je ongeveer 2 tot 3 minuten inwerken voordat je de velgen afspoelt, terwijl je Fallout Remover pas afspuit wanneer het donkerpaars kleurt. Dit gebeurt meestal pas na 3 minuten. Let er wel op dat het product niet bruin kleurt. Dan ben je voor een optimale reiniging te laat met afspoelen en kun je het product het beste nogmaals aanbrengen en paars laten kleuren.

Wanneer de velgenreniger aan het inwerken is, kun je eventueel nog gebruik maken van een velgenborstel om het vuil beter los te weken. Gebruik hiervoor een speciale velgeborstel zoals een velgenkwast uit de Detailing Brush Set. Met de velgenborstel kom je ook gemakkelijk aan de binnenkant van de velgen.

Stap 4: Spoel de velgen schoon 

Nadat het vuil is losgeweekt maak je velgen schoon door ze af te spoelen met water. Gebruik bij voorkeur een waterstraal op hogedruk. Door de kracht van het waterstraal krijg je het vuil, in combinatie met de velgenreiniger, makkelijker los van de velg. Heb je deze niet tot je beschikking? Gebruik dan eerst een velgenborstel zodat je het vuil goed kan losweken. Spoel vervolgens af met water.  

Velgen schoonspoelen met water

Stap 5 (optioneel): Gebruik twee verschillende velgenreinigers  

Wanneer je Wheel Wash hebt gebruikt, kun je eventueel als twee stap nog gebruik maken van Fallout Remover om overgebleven roestdeeltjes te verwijderen. Aan de paarse verkleuring zal je zien dat dit vaak helemaal geen slecht idee is! Wanneer je deze twee velgenreinigers gebruikt moet je er altijd voor zorgen dat je de eerste velgenreiniger afspoelt voordat je met de tweede aan de slag gaat. De reiniger werken afzonderlijk namelijk heel goed, maar in combinatie verliezen ze hun werking.

Op deze manier maak je je velgen weer écht goed schoon. Wil je ook weten hoe je je auto als een professional wast? Lees dan deze blog ‘In 4 eenvoudige stappen je auto snel en écht goed schoon'